Piękne, zdrowe zęby to marzenie wielu. By takie były przez całe życie, nie wystarczy jednak codzienne szczotkowanie, czy płukanie specjalnym płynem. To ważne, ale nie warto na tym poprzestać. Tym, co możesz zrobić niemal od razu, by wzmocnić swoje zęby, to zadbać o sprzyjającą ich zdrowiu dietę. Co jeść, aby mieć zdrowe zęby i cieszyć się nimi przez kolejne lata?
Czego potrzebują twoje zęby?
Zęby, jako ważna część twojego ciała, potrzebują nie tylko ochrony zewnętrznej przed tym, co może je uszkodzić, osłabić lub zniszczyć. Ważne jest też to, co wzmocni je od środka, sprzyjając regeneracji i wytrzymałości, na działanie czynników zewnętrznych.
Tym, co możesz dać swoim zębom, by zapewnić im zdrowie, są witaminy i minerały. Wśród tych pierwszych, nie powinno zabraknąć witamin: D, A, C, E, K i z grupy B. Gdy chodzi o minerały, niezbędny jest wapń, fluor i fosfor.
Co jeść, aby mieć zdrowe zęby?
Dbając o zdrowe zęby, nie musisz rezygnować ze smacznych potraw. Ich bogactwo jest tak wielkie, że przy odrobinie wyobraźni, z pewnością uda ci się wyczarować wyjątkowe dania, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Oto, co powinno się znaleźć w twojej diecie, by wzmocnić zęby i zadbać o zdrowie całej jamy ustnej.
Zdrowe dla zębów, produkty bogate w witaminy
Za prawidłowe wchłanianie wapnia, odpowiada witamina D, która pomaga zapobiegać demineralizacji zębów oraz krzywicy i osteoporozie. W okresie wiosenno-letnim, zwykle wystarczy, że przez ok 15 minut, wystawisz na działanie promieni słonecznych 18% swojego ciała. Jesienią i zimą, trzeba witaminy D szukać w pożywieniu, dlatego zadbaj, by szczególnie w tym okresie, w twojej diecie nie zabrakło tłustych ryb, jaj, serów i wątróbki.
Witaminę B12, która wzmacnia zęby i szkielet, znajdziesz w mięsie, jajach, mleku, nabiale i rybach.
Witamina A odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia zębów i produkcji śliny, a produkty, które ci jej dostarczą, to żółty ser, papryka, dynia, wątróbka i marchewka.
Witamina C chroni przed chorobami przyzębia i przeciwdziała próchnicy. Jej brak, może prowadzić do krwawienia i rozpulchnienia dziąseł. By do tego nie dopuścić, jedz kiszoną kapustę, porzeczki, pomidory, truskawki i liściaste warzywa.
Produkty zawierające minerały, ważne dla zdrowia twoich zębów
Wapń, fluor i fosfor to trzy elementy, których nie może zabraknąć, jeśli chcesz mieć zdrowe zęby. W wapń, będący cennym budulcem zębów i kości, bogate są przetwory mleczne oraz ryby. Znajdziesz go też w roślinach strączkowych, orzeszkach ziemnych i laskowych, migdałach, figach i natce pietruszki.
Fosfor z kolei, odpowiada za mineralizację kości i zębów. Obecny jest w roślinach strączkowych, jajach, orzechach, mięsie, serach i zbożach.
Fluor natomiast, nie tylko wspiera wapń wzmacniając zęby, ale też niweluje działanie kwasów na szkliwo. W naturalnej formie, występuje w cielęcinie, rybach, herbacie, soli, ryżu i wodzie mineralnej.