
Czy wiesz jak owoce wpływają na zęby? Tak, tak. To jakie owoce spożywamy, może mieć ogromne znaczenie dla stanu naszego uzębienia.
Zdrowie z owoców
Nikogo w dzisiejszych czasach nie trzeba przekonywać, że owoce jeść warto. Witaminy, błonnik i mikroelementy, w nich zawarte, są wręcz niezbędne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Są także, w większości, niskokaloryczne, a więc jak najbardziej wskazane dla osób dbających o sylwetkę. Korzystanie z ich dobrodziejstw jest zatem ze wszech miar wskazane. Jest jednak małe ale.

Spożywanie niektórych owoców może być niebezpieczne dla twoich zębów
Najbardziej niebezpieczne dla zębów, a właściwie dla szkliwa są owoce kwaśne, czyli zawierające dużo kwasów. Wg naukowców kwasy zawarte w owocach znacznie zmniejszają poziom PH w jamie ustnej, nawet poniżej tzw. poziomu krytycznego. Stan taki może prowadzić do obniżenia koncentracji fosforu i wapnia, a w efekcie do rozpuszczenia apatytów – składników, z których zbudowane są zęby. Szkliwo staje się cieńsze i słabsze, a co za tym idzie mniej odporne na niekorzystne działanie bakterii, oraz uszkodzenia mechaniczne. Długotrwałe narażanie zębów na działanie kwasów pochodzących min. z owoców, może stać się powodem ich nadwrażliwości, a nawet do kwasowej erozji szkliwa.
Jakie owoce zawierają najwięcej kwasów?
Właściwie wszystkie owoce o kwaśnym smaku zawierają kwasy. Na pewno jako pierwsze przychodzą nam na myśl owoce cytrusowe, takie jak cytryny, pomarańcze, mandarynki, grapefruity, czy limonki. Jednak dość duża grupa rodzimych owoców także może niekorzystnie wpływać na nasze uzębienie. Ostrożnie więc podchodźmy do porzeczek, wiśni, malin, śliwek, moreli, czereśni i rabarbaru.
Jak zmniejszyć niekorzystny wpływ kwaśnych owoców na nasze zęby?
To, że niektóre owoce mogą niekorzystnie wpływać na stan naszej jamy ustnej nie oznacza, że musimy z nich zrezygnować. Wręcz przeciwnie, należy je spożywać w jak największych ilościach, gdyż korzyści z ich spożywania są wręcz nie do przecenienia. Należy tylko pamiętać o kilku zasadach:

- Jeśli tylko to możliwe wypłucz usta po zjedzeniu owoca. Zneutralizujesz w ten sposób działanie kwasów i spowodujesz powrót właściwego PH.
- Spożywaj owoce w towarzystwie jogurtu (np. w formie koktajlu). Jogurt naturalny posiada odczyn zasadowy, co przyczynia się do neutralizacji kwasów pochodzących z owoców.
- Kwaśne soki pij przez słomkę. Ograniczysz wtedy kontakt szkliwa z kwasami.
- Unikaj mycia zębów szczoteczką bezpośrednio po zjedzeniu kwaśnych owoców. Rozmiększone przez kwasy szkliwo jest wtedy bardzo podatne na uszkodzenia mechaniczne, do których może dojść podczas szczotkowania zębów.
Czy wszystkie owoce mają niekorzystny wpływ na nasze zęby?
Oczywiście nie wszystkie. Spożywanie wielu gatunków owoców dobrze wpływa na nasze uzębienie. Na przykład truskawki posiadające dużą ilość witaminy C, wzmacniają nasze dziąsła, antyoksydanty zmniejszają ilość wolnych rodników, chroniąc tkanki miękkie przed stanami zapalnymi i infekcjami. Znowu kwas jabłkowy, w nich zawarty, wspomaga wybielanie zębów. Inne owoce sprzyjające stanowi naszego uzębienia to brzoskwinie. Ponieważ odczyn brzoskwiń jest zasadowy, spożywanie tych owoców neutralizuje kwasy zawarte w owocach kwaśnych, oraz te produkowane przez bakterie. Podobne działanie posiada też arbuz. Do tego zawiera dużo wody, wymywającej resztki pokarmów i wzmagającej produkcję śliny. Owoce bezpieczne dla naszych zębów to także mango, papaja, melon, awokado.
Najważniejsza jest jednak higiena
Mimo, że niektóre owoce posiadają korzystny wpływ na nasze zęby, nie wolno zapominać o higienie jamy ustnej. Ważne też aby umiejętnie dysponować spożywaniem owoców. Najlepszym rozwiązaniem jest łączenie owoców kwaśnych i zasadowych, aby zawarte w nich substancje wzajemnie się neutralizowały. Płuczmy usta po każdorazowym jedzeniu owoców i unikajmy ich szorowania tuż po jedzeniu. Róbmy wyraźne przerwy między posiłkami, aby dać czas ślinie na neutralizację kwasów z pożywienia. Nitkujmy zęby, aby wymieść resztki owoców, a szczególnie drobne pestki, które pozostając między zębami, mogą stać się przyczyną stanów zapalnych. No i myjmy zęby codziennie, minimum rano i wieczorem.