
Czy znasz wszystkie przyczyny psucia się zębów? Jeśli nie, warto je poznać, bo zęby to skarb. Fakt, że doceniany szczególnie przez tych, którzy go utracili w części lub w całości, ale może w twoim przypadku nie jest za późno, by właściwie się o nie zatroszczyć.
Jedzenie
Zdrowe jedzenie, nie zawsze takim jest dla całego organizmu, w tym dla zębów. Wydaje się to dziwne, ale takie są fakty, bo przyczyną psucia się zębów, może być również to, co jemy na co dzień.
Owoce
Bardzo zdrowe i smaczne. A do tego często bardzo słodkie. Zawarte w nich cukry i kwasy to potencjalne zagrożenie dla zębów. Szczególnie u osób, które owoce spożywają dość często. Jak zwykle, warto zachować umiar.
Landrynki
Twarde cukierki i landrynki, zanim zupełnie się rozpuszczą, dość długo przebywają w jamie ustnej. To zaś oznacza, że zawarty w nich cukier, intensywnie dokarmia bakterie, powodujące próchnicę. Jeśli są zbyt dobre, by z nich zupełnie zrezygnować, po ich zjedzeniu, należy przepłukać jamę ustną, czystą, niegazowaną wodą.
Chipsy
Smaczne przekąski, uwielbiane nie tylko przez kibiców sportowych, wydają się być niewinną przyjemnością. Warto jednak mieć na nie oko. Zwykle są twarde, co może powodować uszkodzenia dziąseł. Do tego, przylepiają się do zębów, a wtedy zawarte w nich cukry proste, stają się pożywką dla bakterii i przyczyniają się do rozwoju płytki nazębnej.
Owoce kandyzowane i suszone
Dodawane do wypieków lub spożywane samodzielnie, też nie służą zdrowiu zębów. Są bardzo słodkie i podobnie jak chipsy, lubią przyczepiać się do zębów i wchodzić w szczeliny międzyzębowe. By je usunąć, nie wystarczy zwykłe szczotkowanie, dlatego dobrze jest mieć pod ręką nitkę dentystyczną lub szczoteczkę butelkową.
Kostki lodu
Są osoby, które lubią żuć kostki lodu. Nie zdają sobie jednak sprawy, że kruchość lodu i jego niska temperatura, jeśli nawet nie doprowadzą do złamania zęba, to powodując mikrouszkodzenia, z czasem mogą doprowadzić do dużo większych problemów.
Napoje
Gdy chodzi o napoje, to trudno się bez nich obejść. Konkurencja smakowa jest zbyt duża, by dać się przekonać do picia tylko czystej wody. Jeśli chcemy wiedzieć, jakie są przyczyny psucia się zębów, musimy przyjrzeć się również tej kategorii.
Herbata i kawa
Można się zastanawiać, co gorzej wpływa na zęby, jednak zarówno kawa, jak i herbata, są przyczyną przebarwień. Również zielona herbata zostawia swój ślad na uzębieniu, a ponieważ jest on jasny, mało kto zdaje sobie z tego sprawę. Jeśli więc pijesz zieloną herbatę, również pamiętaj o dokładnym myciu zębów.
Alkohol
Chodzi tu zarówno o wino, jak i inne napoje alkoholowe. Częste spożywanie wina, ze względu na jego kwaśny odczyn, może uszkodzić szkliwo zębów, wpłynąć na wystąpienie erozji, a czerwone i różowe przyczynia się również do ciemnienia zębów i powstawania przebarwień. Gdyby tego było mało, wino sprzyja osadzaniu się kamienia nazębnego. Poza tym, alkohol ogranicza wydzielanie śliny, która zawiera przeciwciała stanowiące pierwszą linią obrony przed bakteriami.
Inne, mało znane przyczyny psucia się zębów
O jedzeniu i piciu negatywnie wpływającym na zęby, od dawna jest dość głośno, ale to nie znaczy, że na zdrowie w jamie ustnej nie czyhają inne niebezpieczeństwa.
Basen
Woda z dużą ilością chloru, nie wróży niczego dobrego, gdy ma częsty kontakt z zębami. Może powodować nadwrażliwość, ciemne przebarwienia oraz utratę grubości szkliwa. Może więc lepiej poszukać basenu bez chloru, a na przykład z dodatkiem soli.
Co za często to niezdrowo
Częste mycie skraca życie, mawiano dawniej. Dziś to powiedzenie pasuje bardzo do higieny jamy ustnej. Tu również nie ma co przesadzać. Mycie zębów dwa razy dziennie w zupełności wystarczy. Oczywiście z użyciem dobrze dobranej szczoteczki do zębów i stosując odpowiednią technikę. Za dużo fluoru może bowiem doprowadzić do fluorozy. Również niewskazane jest mycie zębów od razu po spożyciu owoców, szczególnie tych kwaśnych.
Kolczyki
Jak łatwo się domyślić, nie chodzi o te w uszach, ale o kolczyki w języku lub wardze. W czasie gryzienie, mogą powodować mikrouszkodzenia szkliwa.