
Borówki, jeżyny, jagody, ciemne winogrona. Jak im się oprzeć, gdy kuszą swoim aromatem, smakiem i wyglądem, a ponadto są niezwykle zdrowe dla naszego organizmu?
Nie byłoby problemu, gdyby nie ich właściwości barwiące, o czym możesz się przekonać tuż po ich zjedzeniu. Przyglądając się swoim zębom, bez problemu zauważysz, że przejęły odcień granatowy lub fioletowy. Sytuacja wygląda jeszcze poważniej, gdy jednorazowo zjesz naprawdę dużą ilość borówek lub jagód.
Białe zęby, czy zdrowie
Jak już wiesz, nie musisz wybierać, a nawet nie powinieneś rezygnować z jedzenia owoców, które mogą spowodować przebarwienia zębów. Są zbyt cenne dla twojego zdrowia, by sobie ich odmawiać. Dla przykładu, borówka amerykańska, która jest w stanie bardzo mocno zabarwić twoje zęby, to niezastąpione źródło antyoksydantów. Pigment, który odpowiada za wyjątkowy kolor tych owoców, a przy tym za przebarwienia twoich zębów, to jeden z najmocniejszych flawonoidów, odpowiedzialnych za walkę z wolnymi rodnikami. Borówki wpływają też na obniżenie ciśnienia, poprawę pamięci i możliwości umysłowych, zapobiegają nowotworom, dbają o zdrowie twoich oczu i pomagają zregenerować mięśnie po wysiłku.
Co w takim razie zrobić, by nie stracić przy okazji jasnego odcienia swoich zębów i uniknąć nieestetycznych przebarwień?
Przebarwienia zębów – jak zminimalizować skutki owocowego szaleństwa?
Na pewno przyda się umiar i zmniejszenie ilości, jednorazowo spożywanych owoców. Poza tym, by zachować wolne od przebarwień zęby, możesz zadziałać na dwa sposoby: z jednej strony zminimalizować ryzyko, a z drugiej szybko i skutecznie usunąć barwiący nalot, który zdążył się pojawić.
Profilaktyka przed
Nie tylko w sezonie na barwiące owoce, ale też niezależnie od niego, powinieneś cyklicznie umawiać się na higienizację jamy ustnej. To zabiegi, w ramach których dentysta uwalnia twoje zęby od kamienia, osadów i niewielkich przebarwień. Po scalingu i piaskowaniu, możesz skorzystać z fluoryzacji. Nałożenie na zęby preparatu, o wysokim stężeniu fluoru, ochroni je przez szkodliwym działaniem kwasów, wspomoże remineralizację szkliwa i stworzy barierę, która utrudni przywieranie osadu oraz wnikanie barwiących czynników.
Oczyszczanie po
Z podobnego zabiegu, możesz skorzystać również po sezonie owocowym. Wszystko po to, by nie dopuścić do zbytniego nagromadzenia się osadu i wniknięcia barwników w głębsze warstwy. Ponadto, piaskowanie usunie powierzchniowe przebarwienia zębów i jeśli nie były one zbyt mocne, znów będziesz mógł cieszyć się ich naturalnym kolorem.
W razie czego, zawsze możesz skorzystać z zabiegu wybielania, o czym na pewno warto porozmawiać ze stomatologiem.